Rólunk

DIKH MEDIA

A Dikh TV Magyarország első szórakoztató tematikájú, roma televíziós csatornája. A televízió alapítói kezdetben legfontosabbnak a roma könnyűzenei kultúra bemutatását tartották, amely a későbbiekben egyéb tartalmakkal bővült.

A csatorna célja, hogy megmutassa sokszínű roma kultúrát, a romák különböző nézőpontjainak bemutatásával szélesítse a romákkal kapcsolatos ismereteket, és csökkentse a romákkal szemben meglévő előítéleteket és sztereotípiákat.

A Dikh TV 2012-ben mutatkozott be a YouTube-on, elsősorban saját gyártású zenei videoklipekkel és amatőr web-sorozatokkal. A tulajdonosi kör bővülése lehetővé tette, hogy a csatorna 2019. március 1. óta az egész országban kábelszolgáltatótól függetlenül elérhető legyen a nagyközönség számára. Széles spektrumú műsorkínálatunkkal igyekszünk minden korosztály igényének eleget tenni.

 

100.3 Rádió Dikh – Romákról nem csak romáknak!”

A Rádió Dikh a Dikh TV rádiócsatornája. Épp úgy, mint a televíziós csatorna, a rádió is szórakoztató roma műsorokat sugároz. Adását Budapesten és környékén az FM 100.3 Mhz-en sugározza. 2022. január 3-án indult.

A rádió küldetése, hasonlóan a Dikh TV-hez, hogy közelebb hozza a roma kultúrát a többségi társadalomhoz. Szórakoztató; zenei csatornaként ezt a missziót a Dikh Tv főleg a romák páratlan zenei ízlésére, és előadóik tudására alapozza, de nyelv- és táncoktatás is a program része. A Rádió Dikh a közszolgálati óráiban a roma művészetek még szélesebb spektrumát mutatja be a hallgatóknak: irodalom, színház, filmművészet is napirendre kerül. A két médium így Európában is egyedülálló módon mutatja be egy roma kisebbség értékeit.

A Rádió Dikh izgalmas zenei kínálata teljesen lefedi a magyarországi roma előadókat. Teszi ezt az oláhcigány folkzene, illetve a kávéházi muzsika mellett a legfrissebb könnyűzenei irányzatok énekeseivel, akik közül sokan a hazai tehetségkutató versenyek valamelyikében már bemutatkoztak a többségi társadalomnak is. A folkzene sugárzása a tradicionális dallamok megőrzése mellett még az eltűnőben lévő romani nyelvhasználatot is erősíteni hivatott. A rádióban két óránként van cigány nyelvoktatás. Könnyen és játszva tanítjuk hallgatóinkat nyelvük szépségeire. A cigány/romani nyelvnek számos nyelvjárása létezik világszerte, pl. lovári, kelderás, cerhári, másári, colári, stb., melyek nagyobb mértékben különböznek egymástól, mint pl. a magyarországi palóc, illetve a heves-megyei dialektus. Vannak nyelvészek, akiknek ezért az a véleményük, hogy ezeket inkább cigány nyelveknek, mint cigány nyelvjárásoknak kellene nevezni. Magyarországon a lovári dialektus vált a nyelvoktatás, a műfordítás, a műköltészet nyelvévé, ezért a nyelvvizsgákon is ezt a nyelvjárást használjuk a szóbeli meghallgatáson és az írásbeli anyagoknál és ezt tanítjuk hallgatóinknak is, tudni illik, nem minden cigány beszéli a lovári nyelvet.

A zenei tartalmat hozzáértő műsorvezető tálalja a hallgatóknak, hiszen a kollégák nagy része szintén zenész, énekes. A kulturális magazinok a kortárs roma előadóművészet minden szegletét érintik, de jut idő sportra, képzőművészetre, jazzre, klasszikus zenére, motivációs beszélgetésekre is.

A Rádió Dikh hitvallása, hogy a következő 10 évben a médiapiacon megkerülhetetlen nemzetiségi stábot hozzon létre, illetve működtessen, biztosítva a méltó roma médiaképet a hazai piacon.