A cigány tánc hagyományairól és jellegzetességeiről tartott előadást Dr. Balázs Gusztáv

2024. július 24.
A cigány tánc hagyományairól és jellegzetességeiről tartott előadást Dr. Balázs Gusztáv

Hallgasd élőben!

Élő streaming

28 év után ismét Magyarországon tartott előadást a Hollandiában élő roma etnográfus, Dr. Balázs Gusztáv. A nagyecsedi származású táncos, koreográfus, pedagógus és tánckutató a cigány tánc hagyományairól és jellegzetességeiről mesélt a Hagyományok Háza Szabadegyetemén. Balázs Gusztáv a különleges videofelvételekkel illusztrált előadást Martin György emlékének ajánlotta, aki elindította őt a néptánckutatás felé.

Nagyecsed kiemelkedő jelentőségű „táncos település”, ahol a magyar verbunkot, a lassú és friss csárdást, a cigány szólót, botolót és cigányos csárdást napjainkban is együtt táncolják fiatalok és idősek, magyarok és cigányok. Mind a magyar, mind a cigány táncoknak országosan elismert mesterei, tudói születtek és éltek, élnek itt. A település elzártságának köszönhetően változatlan formában maradt meg a jellegzetes tánckészlet, a gazdag, egyedi motívumanyag, a dalkészlet, s a táncokhoz kapcsolódó szokások, így akik helyi adatközlőktől szeretnék elsajátítani mindezt, ma is felkeresik Nagyecsed települését, táncosait.

A táncokat tekintve Nagyecsed a középső vagy tiszai táncdialektushoz, azon belül a Felső-Tisza-vidék dialektusterülethez tartozik, amely a nagy táncdialektust legjobban képviselő, leggazdagabb terület, s igen jelentős szerepe van a magyar tánckincs egészének értékelésében. Napjainkre a nagyecsedi magyar és cigány tánckultúra nemcsak a település élete, közösségformáló, hagyományőrző és hagyománymegújító szerepét határozza meg, hanem országos és nemzetközi népszerűséget és elismerést is magáénak tudhat.

Fotó: Pexels.com