A művészetek völgyében a Romani Design tart kiállítást

2024. május 29.
A művészetek völgyében a Romani Design tart kiállítást

Hallgasd élőben!

Élő streaming

A Romani Design beszélgetéseket is szervez, a 10 Millió Fa alapítója, Bojár Iván András beszélget környezetvédelemről, a Vulkán folyóirat szerzői a cigányság helyéről a kortárs irodalomban egy felolvasó est keretében, de az első napon a cigány kultúra morális minimumáról is szó esik, roma identitásról és erkölcsi alapokról. Cigány udvar pedig nem lehet autentikus roma lagzi nélkül, 20-tól 22-ig minden este hét órától kelhetnek egybe a vállalkozó szellemű párok, és ünnepelhetik meg úgy a frigyet, ahogyan az egy roma lagzihoz méltó, június 19-e és 28-a között.

A 14–15. században jelentek meg Magyarországon a romák, a törökök előre nyomulása és Bizánc hanyatlása következtében kialakult népmozgás során. Bár sokan közülük muzsikusként, kovácsként, sőt fegyverkovácsként is komoly szaktudásról tettek tanúbizonyságot, miközben megőrizték sajátos kultúrájukat is, még mindig keveset tudunk erről az oldalról. Néhány izgalmas helyet, kezdeményezést ajánlunk, ahol egy kicsit jobban megismerhetjük őket.

Első helyen áll a like the gypsies kultúrklub! A Dohány utcai Like the Gypsies klubban úgy érezhetjük magunkat, mintha egy népes és jókedvű roma család tagjai lennénk, ezzel együtt pedig egy több száz éves kultúra csodás világába is bekerülhetünk. A helyen zenei és stand-up estekkel is várnak minket, péntek esténként pedig teljes sokarcúságával mutatkozik meg a roma kultúra. Egy finom vacsora után megpörgethetjük a sorskereket, majd elindul a buli, mikrofont ragadhatunk, vagy mások énekét hallgathatjuk az open stage esten.

Aztán Budapesten elmehetünk a cigány helytörténeti gyűjteményt megnézni. Az ország egyetlen cigány helytörténeti gyűjteményében bepillantást nyerünk abba, hogy egy kisebbség milyen szerepet tölthet be egy folyamatosan fejlődő kis közösség életében. Hogyan jutottak el a roma muzsikusok az újpesti kisvendéglőkből európai koronás fők udvaraiba, milyen szerepük volt a cigány szegkovácsoknak abban, hogy Újpest hatalmas ipari központtá nőtte ki magát, és hogyan segítették egymást az itt élő cigány családok generációkon át. Látogatásunk alkalmával ezekre a kérdésekre választ kaphatunk, illetve betekintést nyerhetünk az egyik legjelentősebb roma festőművész, Péli Tamás művészetébe is egy frissen nyílt kiállításon.

fotó: romani.hu