A roma konyha gazdag és fűszeres!

2025. február 4.
A roma konyha gazdag és fűszeres!

Hallgasd élőben!

Élő streaming

A roma konyha gazdag és fűszeres, az ételek tartalmasak, laktatók és persze ízletesek, a spórolás, mint kifejezés pedig szinte ismeretlen. Bármennyire is változatos a roma konyha, egy valami szinte minden ételt összekapcsol, és ez a lecsó! A legjobb roma ételek durván laktatók, gazdagon fűszerezettek, sokszor még akár meglehetősen csípősek is. Az erős fűszerezés szinte minden roma ételre jellemző, illetve a bőség, hiszen nem spórolják ki az alapanyagokat sem a pörköltből, sem a levesekből. A roma ételek közül sok kapcsolódik egymáshoz, ugyanis soknak egy másik étel, a lecsó az alapja. Sok helyen lacsaúként is emlegetik, és ez az, ami nélkül elképzelhetetlenek a legjobb roma fogások. A roma receptekre jellemző, hogy ügyesen vegyítik és keverik bennük más népcsoportok gasztronómiáját, mégis felismerhető a sajátos ízviláguk. A népszerű és hagyományos roma ételeknek nincs szigorú receptje, a hozzávalók listája aszerint változhat, hogy mely családban mi lett a megszokott, a kedvelt, és mit tudtak beszerezni. Általános jellemző még, hogy az úgynevezett magyaros fűszerezéstől is erősebben ízesítik az ételeket. A legismertebb roma ételek közé tartozik még a lecsó mellett a bodag is. Egyes helyeken vakarónak, vakarcsnak vagy cigány kenyérnek is hívják.

A bodagmondhatni az indiai naan, a latin-amerikai tortilla vagy a török pita rokona. Létezik nagyon egyszerű változata, melybe csak liszt, só, szódabikarbóna és víz kerül. A bodagot ízlés szerint fel lehet turbózni, de rendszerint pörköltek, szaftos ételek mellé eszik. Ismert roma étel még a kakaspörkölt is. Hogy mitől is lesz egy pörkölt roma étel? A sok hagyma, a zsír, a sok hús, az intenzív és csípős fűszerezés, és a lecsó, ez teszi a roma pörköltet roma pörköltté, ami bármilyen húsból készülhet, akár csirkéből, sertésből, sőt ürgéből is.  Mindenük a lecsó, nagyon kevés az az étel, melynek ne lenne szerves alkotórésze, ez a legtöbb húsfélével harmonizáló „sűrítetlen párolt főzelék”, természetesen cigányosan, hiszen rántott csirkét nokedlivel és lecsóval köríteni nagy bátorság, de a végeredmény önmagáért beszél. Mivel életük nagy részét úton töltötték, így konyhaművészetükben nagy szerepet játszanak az egyszerű, gyorsan elkészíthető ételek, mint az agyagban sült húsok, nyárson sütés, bográcsozás, parázs fölötti grillezés. Ezen a módon nagyon egyszerű, de felettébb ízletes ételek készíthetők.

Cigány kenyér (bodag, bokolyi)Hozzávalók: 1 kg liszt, só, egy evőkanál szódabikarbóna, víz.Elkészítés módja: A lisztet a szódabikarbónával, ízlésünk szerinti sóval és egy kis vízzel összedolgozzuk. Tésztánkat 2-3 cm vastagra lapítjuk, lepényeket formázunk belőle, és forró sütőbe tesszük. Jó háromnegyed óra alatt megsül a tepsi hátán, és már rágcsálhatjuk is. Gyakorlatilag mindenhez jó, önmagában zsírral megkenve, vagy köretként egyaránt megállja a helyét. Platnin vagy tárcsán sütve még finomabb!

Fotó: Pexels.com