„A sok hívő mind egy szív, egy lélek volt” – Országos roma zarándoklat lesz Mátraverebély-Szentkúton

2024. június 12.
„A sok hívő mind egy szív, egy lélek volt

Hallgasd élőben!

Élő streaming
Július 6-án rendezik meg idén az országos roma zarándoklatot Mátraverebély-Szentkúton. A programot a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) Cigánypasztorációs Bizottsága és a Boldog Ceferino Intézet szervezi.
Az idei zarándoklat mottója: „A sok hívő mind egy szív, egy lélek volt.” (ApCsel 4,32)
9 órától dicsőítés, tanúságtétel és gyónási lehetőség várja a zarándokokat. Székely János szombathelyi megyéspüspök, az MKPK Cigánypasztorációs Bizottsága vezetőjének tanítása 10 órakor kezdődik, majd a 11 órakor lesz a szentmise, aminek főcelebránsa és szónoka Ternyák Csaba egri érsek lesz. 9.30 és 12.30 között a gyermekek kézműves-foglalkozáson vehetnek részt. Ebéd után a részt vevő zarándokcsoportok rövid, 5-8 perces műsorát tekinthetik meg az érdeklődők. A 2003 óta évről évre megrendezett nyári roma zarándoklat állandó helyszíne Mátraverebély-Szentkút. Az ország mintegy harminc településéről érkeznek a hívek. A cigány vallásosság hagyományos megnyilvánulása a zarándoklat. Mindkét nemzeti kegyhelyen, Szentkúton és Máriapócson, valamint Csatka-Szentkúton nagy hagyománya van a roma zarándoklatoknak és búcsúknak.
A zarándoklás ugyanakkor nemcsak a roma kultúra része, hanem a személyes hit és a közösségi megújulás eszköze is. Székely János püspök így fogalmaz az esemény meghívójában: „Az imádság évéhez kapcsolódunk elmélkedéseinkben: »Mindnyájunknak szüksége van belső életre, szükségünk van arra, hogy visszavonuljunk egy olyan térbe és időbe, amelyet az Istennel való kapcsolatunknak szentelünk, de ez nem jelent menekülést a valóság elől« – mondja Ferenc pápa. Ezzel a lélekkel várunk mindenkit, hogy az Egyház nagy családjában megéljük a találkozás és a közös imádság örömét.” A szervezők kérik, hogy a csoportok jelentkezésüket június 27-ig tegyék meg. Az online jelentkezési felület a Boldog Ceferino Intézet honlapjáról is elérhető. Itt várják az előadó csoportok jelentkezését és a busztámogatási igényeket is.
Fotó: www.Pexels.com