A szőke cigány hazatért – Gyulán látható az Erdős Kamill vándorkiállítás

2024. szeptember 18.
A szőke cigány hazatért – Gyulán látható az Erdős Kamill vándorkiállítás

Hallgasd élőben!

Élő streaming

Az Erkel Ferenc Művelődési Központban nyílt meg az kiállítás, amely utazótárlatként dolgozza fel és mutatja be Erdős Kamill munkásságát. Az Istennel talállak, testvérem! című kiállítás különlegessége, hogy a Néprajzi Múzeum szakemberei a gyulai Erkel Ferenc Múzeum gyűjteményében őrzött Erdős Kamill-hagyatékból állították össze, amelyet egy közös tudományos kutatás előzött meg.

A megnyitón Görgényi Ernő, Gyula város polgármestere köszöntő beszédében felidézte Erdős Kamill munkásságát, aki álruhát öltve járta a cigányok lakta területeket, magának grófi rangot „adományozva”, kitalálva egy fiktív törzset, lengyel cigány grófnak adta ki magát kutatta azok kultúráját. Az etnográfust jó szívvel fogadták a cigánytelepek lakói, akikkel barátságot kötve mélyebb, emberközelibb munkát tudott végezni, így válva a cigányságkutatás legjelentősebb tudósává.– Nagy kincs számunkra, hogy városunkban tevékenykedett Erdős Kamill néprajzkutató, aki a magyarországi cigányság néprajzának, kultúrájának legelismertebb, legjelentősebb tudósa volt, és aki hagyatékát felesége révén városunkra, nevezetesen az Erkel Ferenc Múzeumra hagyta. Így egy olyan kincsnek vagyunk a birtokosai, amely az egész nemzet szempontjából nagy értékkel bír – ismertette a városvezető, hozzátéve: ennek köszönhetően van egy gyümölcsöző együttműködés a Néprajzi Múzeummal és az Erkel Ferenc Múzeum között, melynek eredménye a most megnyílt különleges tárlat. Dr. Kemecsi Lajos, a Néprajzi Múzeum főigazgatója kiemelte a kiállítás rendhagyó módon jött létre.

A Néprajzi Múzeum több munkatársa is országos szakfelügyelőként járja a vidéki múzeumokat, szakértelmükkel segítve az ottani munkát. Így jutottak el Gyulára is, ahol felfedezték Erdős Kamill hagyatékát. Ennek kapcsán indult el a két szervezet együttműködése, amelynek első lépéseként a Néprajzi Múzeum digitalizálta a gyűjteményt, majd a két múzeum szakemberei felkerekedtek és ismét ellátogattak az eredeti helyszínekre, felkeresték a gyűjteményben szereplő személyeket vagy azok leszármazottait. A kiállítás végül a Néprajzi Múzeum állandó tárlataként született meg, ám annak sikerei után vándorkiállítássá formálták, amely 15 hazai városban mutathatja meg magát. – Munkatársaim, egy értő és szakemberekből álló csapattal egy jól mozgatható, installálható, utaztatható és mégis látványos vándorkiállítást alakítottak ki, amely a fotókra helyezi a hangsúlyt. Más helyszíneken a fotók mellett a magyarázó szövegek, az azokat kiegészítő filmek és hanganyagok teszik ki komplex a tárlatot, itt Gyulán azonban az itteni gyűjteményben található tárgyakat beemelhettük – árulta el dr. Kemecsi Lajos.

Fotó: Pexels.com