Csányi Dávid színművész számos filmben és színházi előadásban mutathatta meg a tehetségét

2024. július 3.
Csányi Dávid színművész számos filmben és színházi előadásban mutathatta meg a tehetségét

Hallgasd élőben!

Élő streaming

Csányi Dávid színművész számos filmben és színházi előadásban mutathatta meg a tehetségét, és egy ideje a Független Színház csapatát erősíti. Pályakezdésről, nehézségekről és újrakezdésről kérdezték, illetve arról, milyen romaként színésznek lenni. Édesapja szobafestő, restaurátor, díszítőfestő és festőművész volt, édesanyja pszichológus. Unokatestvére Csányi Sándor színművész.  Nagy hatással volt  ez a pályaválasztására, így válaszolt: „Határozottan igen. 10-11 éves lehettem, emlékszem, felugrott hozzánk, lelkesen beszélt a színműről, az ott tapasztalt élményeiről. Nagyon megfogott, tetszett, felkeltette az érdeklődésem a színművészet iránt. Fogalmam sem volt, mi ez az egész, de azt éreztem, hogy érdekel, s a jövőben én is szívesen csinálnám. Egyik nyáron volt egy többféle tematikából álló tábor, ahol édesapám tartotta a roma kultúra tábort, Nyári Oszkár (a Karaván Színház vezetője, a Kaposvári Csiky Gergely Színház színésze) pedig a kamaszgyerekeknek a színjátszós tábort, amit távolról figyeltem és csodáltam. Odaálltam Oszi elé, hogy be szeretnék szállni, ő a koromra hivatkozva elutasított. Pár évvel később részt vehettem egy Nyári Oszi szervezte produkcióban. a színészet adott értelmet, célt az életemnek, kijelölte az utam.”-mesèlte.

A színész Idén megkapta a Balogh Lajosról elnevezett Balogh Paci-ösztöndíjat. Tehát így Önálló esttel, verses előadással készül, magyar és roma származású költők verseit mondja majd a létezés tematikájára felfűzve. Ebben Balog Gusztáv lesz a segítőtársa, aki zenélni és énekelni fog mellette.” A Független Színház vezetője, Balogh Rodrigó szerepet ajánlott a Falunap című produkcióban, s ez olyannyira jól sikerült, hogy később, amikor újra találkoztunk, abban egyeztünk meg, hogy folytatjuk az együttműködést.

A Független Színháznál azt éreztem, hogy otthon vagyok, megélhettem, hogy roma emberek csinálnak cigányokról előadást, nem pedig nem romák a cigányokról. Rodrigóéknál értjük egymást, bármilyen téma vetődik fel, minden egyértelmű és világos. Közösségi bizalom és összetartás alakult ki a társulatban,összeér a szakmaiság és a személyes szimpátia. Például a Drága örökösökben egy roma családot alakítunk, Hága Fruzsina, Nyári Oszkár, Pápai Rómeó, Rácz László és én, s az első forgatási napon azt a rendezői utasítást kaptuk, hogy játsszunk kicsit romásabban. Egymásra néztünk, hogy na, ennyi különböző karakter hogyan csinálja romásan? Értettük, mire gondolhat, a nagyobb gesztusokra, érzelmekre, viszont ezek a többségi társadalom felállította sztereotípiák, nem sok közük van a valósághoz.”-fejezte be Csányi Dávid színművész.

Fotó: Pexels.com