Divatbemutató és roma lagzi – Új helyszínnel bővül a Művészetek Völgye

2024. május 28.
Divatbemutató és roma lagzi – Új helyszínnel bővül a Művészetek Völgye

Hallgasd élőben!

Élő streaming

A Művészetek Völgye egyik új udvarán a kortárs roma kultúrába kóstolhatnak bele az arra kíváncsiak. A világ első roma divatstúdiója, a Romani Design várja a Völgylakókat idén saját udvarába július 19. és 28. között.

Aki nem ismeri még, annak különösen jó lehetőség lesz, hogy a Művészetek Völgyén töltött napok alatt megismerkedjen a Romani Design kultúrmissziójával a kortárs roma viseleti kultúra, az iparművészet és a képzőművészet nyelvén keresztül. A 2010-ben alapított stúdió azzal a társadalmi küldetéssel jött létre, hogy minőségi, kézműves designtermékekkel segítse a romák társadalmi integrációját. A divat és az iparművészet világán keresztül elérni kívánt céljukkal ők lettek nemzetközileg is az első márka, ami képviseli a cigányságot és kapcsolatát a magyar kultúrához.A stúdió így nem csak egy divatban, de szociálisan is nagyon fontos termékké, társadalmi felelősség vállalással aktívan foglalkozó vállalkozássá vált.

A Művészetek Völgye programját böngészve is, ez a két fontos alkotóelem köszön vissza .A Vigánpetendre látogatók mindennap szétnézhetnek a pop-up store-ban, az állandó kiállításon, amiben a Cigánymesék printjei, tradicionális roma közösségekről szóló fotók, de még újraértelmezett textilművészet is megjelenik.Az ebédidőt és a vacsorát is érdemes a Romani Design udvarában tölteni, ha biztosan szeretnénk egy jót enni és nem riadunk vissza attól, hogy ezt magunknak készítsük el. Lasho Doro!, vagyis Jó étvágyat! a cigánykenyérhez, mindennap 13 és 17 órától.

Ha ebéd után megvárnánk az esti sütést is, akkor pedig 14 órától egészen 17 óráig újrahasznosított anyagokból saját magunknak készíthetünk ékszereket, kiegészítőket. Ezen felül bármelyik nap megállhatunk a fotófal előtt, leülhetünk a Cigánymesék vetítésére, vagy élvezhetjük Varga Helena koncertjét.

Lennél egy estére szupermodell a Romani Design divatbemutatóján? Nem csak felöltözhetsz a Romani Design hozzád legjobban illő darabjaiba, de akár koreográfiát tanulhatsz, úgy járhatsz, mint egy modell, este pedig Varga Helena koncertje közben vonulhatsz végig Vigántpetend egyetlen kifutóján, július 27-én és 28-án, az udvar záróprogramjaként.Mielőtt azonban bezárna az udvar, egész héten forgó programok várják a Völgylakókat, Kunhegyesi Ferenc festőművész nyújt bepillantást nyitott műhelyébe, kártyából és tenyérből jósolhatnak a résztvevők, de Színész Bob slam poetry estjét is két alkalommal elcsíphetik az arra járók.

fotó: Pexels