Egy igazán fülbemászó dallam a tolerancia jegyében

2024. június 27.
Egy igazán fülbemászó dallam a tolerancia jegyében

Hallgasd élőben!

Élő streaming

Az autentikus cigány zenét játszó Parno Graszt az egyik legismertebb cigányzenei együttes a magyar és a nemzetközi zenei életben, akik magyarul és lovári nyelven egyaránt énekelnek. A zenekar neve lovári nyelven fehér lovat jelent. A több, mint 30 éve működő együttes pár napja debütált első hivatalos videklipjével, mely a Suttogó szél című dalukhoz készült. A lírai, érzelmes új számuk, mely Paár Julcsi, Mező Misi (Magna Cum Laude) és Bagossy Norbert (Bagossy Brothers Company) közreműködésével jött létre, az elfogadás és a tolerancia jegyében született. A klip, melyet a zenekar szülőfalujában, Paszabon (Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye) forgattak, látványában tükrözi a Parno Graszt zenei és kulturális örökségét, gyökereit.

A forgatás -melyet Halmos Ádám rendezett- a barátoknak és a családtagoknak köszönhetően igazán személyesre sikeredett. A főszerepben Gombó Viola Lotti és Pászik Christopher szerelme látható, akik korábban már más filmben is szerepeltek. Az együttes zenéjét a hagyományos hangszerek használata és a roma kultúrára jellemző ritmusok és dallamvilág határozza meg, miközben új elemek beépítésével a mai modern hangzásra törekednek.

Fülbemászó dallamának és a szöveg mondanivalójának köszönhetően a rajongók pozitívan fogadták a klipet, mely a megjelenést követő 4. napon már több, mint 44.000 megtekintésnél jár. Az együttes lemezbemutató koncertjére június 27-én a Budapest Parkban kerül sor. Az egyik legeredetibb autentikus cigány zenét játszó zenekar, akik egyedi színpadi megjelenésükkel, hagyományos hangszereikkel, utánozhatatlan táncos előadásmódjukkal és bődületes energiájukkal járulnak hozzá a közönség garantált, mindent elsöprő hangulatához.

A zenekar bejárta már szinte az egész világot, koncerteztek Európa szerte, Ázsia több országában, többször az USA-ban és Mexikóban is. A sikerélmény mindenhol ugyanaz, önfeledt örömzene és tánc. A több mint 30 éve működő banda a kezdetektől fogva slágereket hozott létre. A zenekar folyamatosan új stílusú és megjelenésű dalokkal készül, hogy minél színesebbé tegye a repertoárt és mindenki számára elérhetővé váljon az igazi Parno Graszt életérzés.

Évről-évre szintén elismert előadókkal kollaborál a zenekar, idetartozik a Bohemian Betyars, Punnany Massif, Bagossy Brothers, Kávészünet és habár eltérő stílus de a Pogány Indulóval is kiválóan együttműködik a zenekar dinamikája. 7 fős zenekar (amely alkalomadtán 9 főre bővül), egy családot alkot. A tagok közötti kapcsolat megrendíthetetlen, mivel mindenki rokonságban áll mindenkivel.

Fotó: Pexels.com