„Egy városi nomád kollekció” – újragondolt cigány tárgyak

2024. június 18.

Hallgasd élőben!

Élő streaming

Cigány használati tárgyakat és a paraszti világ egykor és jelenleg is használt eszközeit gondolta újra egy magyar iparművész alkotópáros. A puli alakú fotelre, a zsírosbödönből készült ülőkére, a teknőből készült ülőpadra és a rugós bográcslámpára már az első bemutató előtt felfigyelt a nemzetközi szakma. A londoni bemutató után sokan vennék körül magukat F. Kovács Attila és Megyesi Zsuzsa tárgyaival. És bár Laci, a teknővájó értetlenül csóválta a fejét, a honi roma művészeknek is tetszik a végeredmény.

Zsírosbödönből hokedli, bográcsból designlámpa, hulladék textilből puli alakú fotel – ilyen tárgyakat tervezett és készített el idén nyáron egy magyar művészpáros, F. Kovács Attila és Megyesi Zsuzsa. A sorozat a „Gipsy Furniture Collection by a+z” nevet kapta. Hogy mikor pattant ki a tervezőpáros fejéből a kollekció ötlete, azt pontosan ők sem tudják. Egy biztos, a közvetlen előzmény nem egy bútorral való találkozás, hanem egy flamenco-tánc lehetett, amit egy andalúziai kocsma előtti téren láttak: „Én gyakorlatilag könnyeztem a cigány társulat előadásán – megindító, elementáris élmény volt. Akkor értettem meg, miért érdekli ez Zsuzsát”

. Megyesi Zsuzsa több éve flamencózik, elmondása szerint „imádja a cigány zenét és színvilágot”. Gyerekkorának kedvenc könyve a Szőke cigánygyerek, a legjobb barátnője egy cigány kislány volt. „De ezek inkább csak ilyen halvány előzmények” – magyarázta. „Nem akartunk csíkos szatyorból új tárgyat” Az ötlet már megvolt, azt azonban még nem tudták, hol lehet a városi vasedény-üzletekből és az IKEA-ból teljesen hiányzó tárgyakat beszerezni.

Új alapanyagokat akartak, nem álkopott, műódon megoldást: „Az volt a terv, hogy a szellemiség régi legyen, a termék viszont új, ezért csak újonnan gyártott termékeket fazoníroztunk át. Nem attól lesz egy ilyen tárgynak romantikája, hogy rozsdás vagy koszos, hanem, hogy tudjuk, mire használták. Nem akartunk recycling hozzáállással tetszelegni: nem akartunk csíkos szatyorból új tárgyat előállítani.- mondták. A bútorok elkészítésében cigány mesteremberek is részt vettek: egy barátjuk ismert egy erdélyi teknővájó cigányembert, akit megkerestek és megbízták két meghosszabbított teknő legyártásával. Azzal azonban nem számoltak, hogy aki egész életében teknők kifaragásával foglalkozik, automatikusan kijavítja az általa logikátlannak vélt arányokat. Az alkotópáros egy átszabott, csökkentett mélységű teknőt rendelt, amiből olyan ülőpadot akartak készíteni, melyen a laptopnak és a borospoharaknak is ki van alakítva hely.

Fotó: www.pexels.com