Első ízben rendezték meg a cigány gasztronómia és kultúra napját a miskolci Baptista Szakiskolában

Hallgasd élőben!
Első ízben rendezték meg a cigány gasztronómia és kultúra napját a miskolci Baptista Szakiskolában. A romák eredetéről a köztudatban romantikus elképzelések élnek. Olyan hiedelmek is napvilágot láttak, mely szerint a fáraók népeként Egyiptomból származnak. Ezzel szemben az igazság az, hogy a romák őshazájának helye az India észak-nyugati területén fekvő, Pandzsab. Lassú, de folyamatos elvándorlásuk őshazájukból az V. században kezdődött. Történetük során a romák sosem viseltek hadat, nem alapítottak fejedelemségeket, királyságot, sem önálló államot. Magyarországra a XV. században indult meg a roma népesség letelepedése a Balkánról. Nagyobb arányú bevándorlásuk, főleg az Alföld térségébe azonban csak a török hódoltság után, a XVIII. században következett be, amikor is Mária Terézia intézkedései nyomán szisztematikusan jöttek a romák. A cigányság a magyar kultúrának komoly része, ez nem csak a zenére jellemző, de más kulturális megnyilvánulásokra is, mint a konyha.
Ha valakit megkérdezünk arról, hogy egy mondatban foglalja össze a cigánykonyha jellemzőit, azt fogja mondani, zsírosak, paprikásak és csípősek az ételeik. Ezek a jellemzők tényleg igazak, de ennél sokkal gazdagabb és színesebb a romák étkezése. Különösebb vallási-ünnepi, hagyományozott étrendjük nincs. Sose volt, mint saját konyhaművészetük sem. Csak a halotti virrasztókon fogyasztanak szinte mindenütt túrót, s isznak hozzá pálinkát, azaz targyit. Ünnepeken, de meg általában is azokat az ételeket főzik, amiket a nem cigány, vagyis gádzsó szomszédok. A romák a vallást, a második anyanyelvet, az új hazát, a szokásokat környezetükből vették át – így aztán a konyhát is másolták. Érdekes, hogy a romáknak önálló gasztronómiájuk nincsen, vándorlásaik során mindegyik befogadó ország ételeit magukévá tették, de természetesen a saját szájízük szerint. Ez annyit jelent, hogy nincsenek szigorú receptek, a hozzávalókat meglehetőst szabadon variálják (hely és beszerzési lehetőségektől függően), valamint még az úgynevezett magyaros fűszerezéstől is erősebben ízesítik ételeiket. Mindenük a lecsó, nagyon kevés az az étel, melynek ne lenne szerves alkotórésze, ez a legtöbb húsfélével harmonizáló „sűrítetlen párolt főzelék”, természetesen cigányosan, hiszen rántott csirkét nokedlivel és lecsóval köríteni nagy bátorság, de a végeredmény önmagáért beszél.
A diákok által megálmodott rendezvényen szinte minden szakma képviseltette magát. Terítékre került a lecsó és a vakaró, de a divat, az ének és a vers sem maradhatott ki a sokszínű programból. Már gyermekként csodálattal figyeltem Balázs Jánost, aki a magyarországi cigány festészet és költészet úttörő egyénisége volt – meséli Botos Zoltán festőművész, aki Salgótarján cigányok lakta részén nőtt fel. Itt határozta el, hogy a Cigánydombról indult művészek szellemi hagyatékát méltó módon fogja ápolni. Ifj. Oláh Kálmán zongorista családba született és klasszikus zenésznek készült, de aztán jött a jazz és mindent megváltoztatott. Ma már a műfaj legígéretesebb tehetségei közé tartozik. Szaxofonjátékát számos formációban hallhatja a közönség, saját zenekarával pedig az évben szeretné első lemezét elkészíteni.
Fotó: Pexels
További híreink
2025. május 27.
Az ország kedvenc roma pékjénél sosem áll meg az élet
2025. május 27.
Rangos színészi elismerést kapott Farkas Ramóna
2025. május 27.
Idén is lesz Cigányzene éjszakája Józsefvárosban!
2025. május 22.
Megvívta harcát a cigányok egyenjogúságáért
2025. május 22.
Elképesztő évfordulóhoz ért Galamb Alex - hihetetlen, mit sütött az ország kedvenc roma pékje
2025. május 20.
Életmódot váltott Bódi Margó, aki szép lassan 15 kilót dobott le