Farkas János egyike a legjobb roma származású, magyar labdarúgóknak!

2024. július 15.
Farkas János egyike a legjobb roma származású, magyar labdarúgóknak!

Hallgasd élőben!

Élő streaming

Az 1966-os világbajnokságon, Brazília ellen lőtt gólja máig emlékezetes. Chilében klubot neveztek el róla, és a magyar Peléként is emlegetették.

Az az igazság, hogy egy kezünkön meg tudjuk számolni legnagyobb roma származású labdarugókat: Farkas János, Pisont István, Kerekes Zsombor, Rostás Sándor. Miért nem tudunk több nevet felsorolni? Hogy miért nem tudja hatékonyabban integrálni, megtartani a magyar futball a cigány származású játékosokat, az egy évtizedek óta létező, egyben megoldásra váró probléma. Mindenesetre, ha van olyan cigány származású labdarúgó, akinek portréfilmjét érdemes egyszer megnézni az Farkas János. „Ilyen ember kevés van” – mondta Müller Sándor Farkasról, az 1960-as évek világklasszis labdarúgójáról készült dokumentumfilmben.

Farkas János 1942. március 27-én született Budapest IX. kerületében, Ferencvárosban. Még a 20. életévét sem töltötte be, de már teljes árvaságra jutott: édesapját 11 éves, édesanyját 19 éves korában vesztette el. A futball otthont, menekvést és örömöt jelentett számára. Az  mlsz.hu cikkéből kiderül, a ferencvárosi Fások (a Sebes Gusztáv alapította egykori Ferencvárosi Törekvés) kölyökcsapatában kezdte a futballt, majd a László Kórház együtteséhez igazolt. Az életre szóló váltás 17 esztendős korában jött el: a Vasashoz került, ahol – egy egyéves, ferencvárosi kitérőtől eltekintve – 1959-tól 1972-ig játszott. Minden idők alighanem legjobb Vasas-csatáraként, klublegendaként vonult vissza. Négyszer nyert az angyalföldi csapattal bajnoki aranyérmet (1961, 1962, 1965, 1966), háromszoros KK-győztes (1962, 1966, 1970). Szeretett csapatában összesen 290 élvonalbeli mérkőzést játszott, 169 gólt lőtt – ezzel a klub örökranglistájának második helyén áll.

A magyar válogatottban – amellyel 1964-ben, Tokióban olimpiai bajnok lett – 33 alkalommal lépett pályára, 19 gólt szerzett. A legemlékezetesebb találatát az 1966-os világbajnokságon, Brazília ellen szerezte. Egy jobbról érkező beadást, futtából, kapásból lőtt a hálóba. Nem túlzás azt állítani, a világbajnokságok történetének legszebb góljai között van kapáslövése.1966. szeptember 21. és október 30. között három válogatott mérkőzésen nyolc gólt szerzett. Ebből négyet Franciaország és hármat Ausztria ellen.

Fotó: Pexels.com