Fontos, hogy tudd, ki vagy, miben érzed jól magad, mit akarsz önmagadtól, a világtól, az emberektől

2024. június 24.
Fontos, hogy tudd, ki vagy, miben érzed jól magad, mit akarsz önmagadtól, a világtól, az emberektől

Hallgasd élőben!

Élő streaming

Egy kerületi fiatal, Iváncsik Fanni, az önkormányzat Közösségi Részvételi Irodájának  munkatársa, egy ambiciózus roma nő is bekerült a Társaság a Szabadságjogokért igazságbajnokokat méltányló Szabad-díjának jelöltjei közé. Az Edutus Egyetem turizmus és vendéglátás szakán tanuló Fanni beszélt a feminizmusról, felidézett néhány – sajnos – tipikusnak mondható epizódot, ahol származása miatt hátrányt szenvedett, és azt is elmondta, hogyan küzdötte fel matektudását elfogadható szintre.

Elmondta, mi terelte őt az aktivista lét felé: „Egy nyolcadik kerületi szegény családból jöttem, a Kálvária utcából, és egészen 18 éves koromig nem találkoztam értelmiségi cigánnyal. Amikor a Romaversitas Alapítvány eljött a gimimbe diákokat toborozni a középsulis programjukba, felmerült egy csomó olyan súlyos téma – mint a cigányok ellen elkövetett gyilkosságok ,amik megismerése megváltoztatta az életem.”-mondta.

Sosem volt célja, hogy kiszakadjon a közegéből, inkább azt szerette volna, hogy aktív tagja legyen a közösségnek. És ha van olyan, cigányokat érintő ügy, amiben meg tud szólalni, akkor megteszi,tehát mondhatjuk, hogy ez egyfajta híd-szerep is. „Az identitás nem csak nemzeti lehet, és ugyan nekem van már roma identitásom, de ez sok éves munka eredménye. Mindaddig, amíg nem ismered fel, hogy ezzel tudatosan kell dolgozni, csak az elveszettséget érzed, ahogy én is korábban.

Apám borsodi magyarcigány, náluk már nincsenek meg a tradíciók, anyu pedig, a szabolcsi oláhcigány asszony, miután kiszakadt a saját közegéből, szépen lassan elhagyta a nyelvet. Így hát nekem sem tudták átadni, bár táncolni tudok .Az egészséges identitás elengedhetetlen a sikerhez, fontos, hogy tudd, ki vagy, miben érzed jól magad, mit akarsz önmagadtól, a világtól, az emberektől. Ezzel foglalkozni kell oly módon, hogy folyamatosan nyitott vagy, ismerkedsz, sok helyre jársz, sok kultúrával megismerkedsz, és próbálsz minél több információt befogadni.”-fejezte be.

Fotó: Pexels.com