Hogyan lett a cigánysoron felnőtt, szegény fiúból Magyarország egyik első számú étterem-tulajdonosa?

2024. augusztus 7.
Hogyan lett a cigánysoron felnőtt, szegény fiúból Magyarország egyik első számú étterem-tulajdonosa?

Hallgasd élőben!

Élő streaming

” Nekem ez egy gerekkori álmom volt. Nagyon tetszett az a mozdulat, ahogy a felszolgáló eltette a pénzt. Ez annyira bennem maradt, hogy amikor 8-10 évesen megkérdezték tőlem, mi szeretnék lenni, azt mondtam, étterem-tulajdonos. Nem voltunk jómódúak, sőt, egyáltalán nem voltunk azok, de a drága, kétkezi munkásokként dolgozó szüleim mindig figyeltek arra, hogy havonta-kéthavonta legalább egyszer-kétszer elmenjünk vendéglőbe.”-meséli. Géza gyermekként úgy gondolta, hogy mindig elegáns, és szép ruhában dolgozik egy étterem tulajdonos. Aztán már felnőttként, meg úgy, hogy több éve benne is van az éttermi vendéglátásban ,az étterem, vagyis a jó étterem tulajdonosa nincs mindig szép ruhában, nem mindig kipihent és jól fésült, hanem minden napja fáradságos munkával telik.

Géza az a fajta étterem-tulajdonos , aki bármilyen folyamatban tudja helyettesíteni a kollégáit. Főz, beszerzi az árut, tartja a vendégekkel a kapcsolatot, kiszolgál, ha kell, az előkészítésben is segít, és bár nem szokta, de ha mosogatni kellene, azt is megcsinálná. Idővel rájött, hogy az étterem-tulajdonos nem mindig parfümillatú és kipihent, hanem sokszor kicsit borostás, sokszor egy kicsit ételszagú és sokszor fáradt. „2007-ben, egy minden részletében hasonlítható Üvegtigrissel kezdtünk. Ugyanolyan büfékocsi volt, mint a Lalié, csak mi azért jóval több mindent adtunk el már annak idején is, mint a filmben. Onnan indulva egy elég széles spektrumú pályát jártunk be, olyannyira, hogy most a város legnagyobb és legrégebbi éttermét működtetjük cigányos vendégszeretettel.”-meséli. Arra a kérdésre pedig, hogy Mitől jó egy cigány étel? Így válaszolt: „Három ismérve van: legyen belőle sok, legyen finom és szép. Bocsánat, négy: legyen benne hús is, mert a cigányok nem nagyon szeretik a zöldséget. Rosszindulatúan szokták azt mondani, hogy a cigányok megeszik az ürgét meg a varjút, de képzeld, hogy a háború utáni időszakban, hatvan-hetven évvel ezelőtt akkora volt a szegénység, hogy nemcsak a cigányok ettek ilyeneket, hanem mindenki, mert nem volt más. Ez a szegénykonyha.

A cigány konyhában viszont kevés pénzből nagyon sokat és nagyon finomat kell főzni, mert ugye a cigány ember már úgy születik, hogy szereti a hasát. Azért nevezték el cigánykának a sertésmájból készült ételeket is, mert mindig a cigányoknak adták oda a környékbeli tótok, amit nem használtak fel.”-fejezte be.Géza specialitása a füstölt csülkös pacal meg a cigány káposzta. Erősen mögötte áll a birkapörkölt a különféle csülökvariációkkal. Az étlapon szerepel töltött káposzta is. És hogy Azt hogyan kell cigány módra elkészíteni?Van benne füstölt csülök, öreg tyúk és savanyú, apró káposzta, fűszeres darált hús a töltelékben, de a fűszerezés a lényeg. Van rajta egy zsíros fűszerpaprikás, lisztes rántás.

Fotó: Pexels.com