„Jazz nélkül nem tudnék élni, meghatározza a zenémet, az egyéniségemet” – Interjú készült Ifj. Szakcsi Lakatos Bélával

2024. május 30.
„Jazz nélkül nem tudnék élni, meghatározza a zenémet, az egyéniségemet

Hallgasd élőben!

Élő streaming

Ifj. Szakcsi Lakatos Béla jazz- zongorista, a Szakcsi Jazz Egyesület elnöke édesapja kivételes zeneszeretetéről mesélt, és elmondta, hogyan idézi fel zenei munkásságát a VárkertFeszt zárónapján.

A Szakcsi Jazz Egyesület koncertjén összesen 24-en lépnek fel, három generáció nemzetközileg elismert zenészei. Azt ígérte, könnyed, de igényes esttel készülnek, sugárzik majd az energia. „Vannak, akikkel a gyerekkorom óta együttjátszom. Tavaly alakult meg élvonalbeli magyar jazzművészekkel a Szakcsi Jazz Egyesület, ami összefog minket. Még édesapámmal közösen találtuk ki, hogy létrehozzuk az egyesületet azzal a céllal, hogy minden eszközzel a jazzt népszerűsítsük.

Három generáció is képviselteti magát, a nagy öregek – Kőszegi Imre, László Attila, Zsoldos Béla – állandó zenásztársai voltak édesapámnak, de a középgeneráció is rendszeresen fellépett vele, hozzájuk tartozom én is, ahogy Róbert öcsém, Balázs Elemér, Fekete Kovács Kornél, és Oláh Kálmán. Öröm, hogy velünk tartanak azok a fiatalok is, akik még csak most bontogatják a szárnyaikat.

Kölcsönösen tanulunk egymástól.”-mesélte „Robi és én is mást képviselünk a zenében, de mindketten a jazz európai jellegét visszük tovább zenészként. A zene az életem, jazz nélkül nem tudnék élni, meghatározza az egyéniségemet, a lelkivilágomat. Az improvizáció, a szabadság a kreativitás nem csak a zenémre, hanem a magánéletemre is jellemző.”.A kérdésre,hogy a kezdetekhez képest miben változott a jazz, mint műfaj,így válaszolt:”Már közel 100 éve létezik. Vannak, akik igyekeznek lebutítva popularizálni. Nekünk az a feladatunk, hogy a közönség olyan koncert-élményt vigyen haza, ami segíti a feltöltődését, sugározzon a színpadról az energia, de ehhez az is kell, hogy a rajongóink ne üres jazzt halljanak. Könnyed, de igényes zenét viszünk a színpadra. Bár nem könnyű feladat, de a zenészeink képesek erre. Nyugat-Európában nyugodtan mondhatjuk, hogy Magyarországon vannak a legtehetségesebb zenészek és hálistennek az utánpótlás is úton van. Büszkeség az is, hogy jövőre először jazz-zenészeknek ítélik oda az állami középdíjnak megfelelő, édesapámról elnevezett Szakcsi Lakatos Béla-díjat.”

fotó: Pexels