Jelenlét fesztivál Budapesten! A fesztivál 2018 óta működik, erről mesélt Rusz Milán, a fesztivál főszervezője.

2024. június 3.
Jelenlét fesztivál Budapesten! A fesztivál 2018 óta működik, erről mesélt Rusz Milán, a fesztivál főszervezője.

Hallgasd élőben!

Élő streaming

„Hetedik alkalommal rendezzük meg a nemzeti színházban Vidnyánszki Attila jóvoltából ezt a fesztivált , 2018 óta es a Jelenlét fesztivál a magyarországi nemzetiségek fesztiválja. Megjelenik a Magyarországon regisztrált tizenhárom nemzetiség ezen a fesztiválon. Különböző színházaik vannak. Hivatásos, illetve kevésbé hivatásos nemzetiségi színházak. Vannak olyan társulatok amelyek egy-egy produkcióra állnak össze, de a fesztivál az idestova 2018 óta töretlenül működik, és ez egy nagy ünnepe a nemzetiségi színjátszásnak amikor összejövünk és barátkozunk, és nézzük egymást, és azon kívül közönséget toborozunk. Workshopokkal, és színész portrékkal is tarkítjuk az eseményt ami a nemzetiségi színjátszás legnagyobb eseménye.”-mesélte.

A főszervező elmondta, hogy három cigány színház vesz részt a fesztiválon.

„Kezdjük délről. Délen található Pécsen a Magyarországi Horvátok színháza, a Pécsi Horvát színház. Ez egy gyönyörű ékszer doboz épület az Anna utcában. Utána a legrégebbi nemzetiségi színház jelenik meg. A Szekszárdi Német színház nagy múlttal rendelkezik es kitűnő művészek léptek ott fel, akik a Magyar színművészet nagy alakjai. Szlovák színház található Szarvason ,illetve a Vertigo Szlovák Színház Budapesten, tehát két szlovák színházunk is lesz. Azon kívül megjelenünk mi is, a szervezők is, és három cigány színház vesz részt a fesztiválon. A Karaván, a Cinka Panna cigány színház és Miskolcról a Romano Theatro. Három örmény színház is van, ők pedig magyarul játszanak.”-fejezte be  Milán.

Magyarország Kormányának és a Nemzet Színházának támogatásával idén hetedik alkalommal veheti igénybe a 13 hazai nemzetiség a ferencvárosi épületet, hogy bemutassák a nemzetiségi színházak legfrissebb alkotásait. A Magyarországi Szerb Színház szervezésében, a Magyarországi Nemzetiségi Színházi Szövetség és a Magyar Teátrumi Társaság szakmai támogatásával megvalósuló Fesztiválon a nézők évről-évre szerb, bolgár, horvát, cigány, görög, örmény, szlovák és német előadásokat láthatnak, nagyrészt anyanyelven, magyar felirattal azonkívül workshopok és színészportrék színesítik a palettát.

Fotó: Pexels