Már roma nyelven is tud a Google Fordító

2024. július 3.
Már roma nyelven is tud a Google Fordító

Hallgasd élőben!

Élő streaming

Már roma nyelven is tud a Google Fordító. Ennyi új nyelv még sosem vált egyszerre elérhetővé. Nagy dobással állt elő a Google fejlesztői csapata, egy füst alatt 110 új nyelv támogatását adta hozzá a gépi fordítószolgáltatáshoz. Pontos listát nem tett közzé a cég, de megtalálható köztük például az afar, a csecsen, a kantoni, a manx, a pandzsábi (shahmukhi), a tamazight, a tok piszin, továbbá a roma is. A legújabb frissítési körben kevesek által beszélt nyelvek csatlakoztak a szolgáltatás kínálatához, van amelyiket csak néhány ezer ember ért világszerte, de akad százmillió fő által ismert is .Ettől függetlenül a mostani nyelveket összesen 614 millióan beszélik világszerte, a Föld népességének olyan nyolc százalékáról van szó.

A romát külön kiemelte a Google, szerinte ugyanis az ilyen nyelveknél nagy kihívást jelent a rengeteg nyelvjárás, és nem egyszerű megoldani a gépi fordítást. Ekkor jönnek nagyon jól a nagy nyelvi modellek képességei. Szűkebb értelemben a cigány nyelv csak a romani vagy roma nyelvet („emberek nyelve”, roma=„emberek”) jelenti (saját elnevezése romani šib vagy romani čhib), amely az indoeuropai nyelvcsaládindoriáni ágán belül az középind nyelvek csoportjába tartozik, így a többi újind nyelvhez hasonlóan a szanszkrit leszármazottja. Az europai – illetve az Európából az Újvikágba kivándorolt – cigányság több változatban élő nyelve.

A balkáni nyelvi unió  tagja Europában a romák 40%-a – kb. 4-6 millió ember – beszéli, így Európa egyik legnagyobb létszámú nyelvi kissebségét alkotja. Szintén cigányok által beszélt nyelv a beás nyelv, ami Magyarországon a másik, elterjedt cigány nyelv a romani nyelv lovári dialektusa mellett. A beás azonban egy archaikus román nyelvjárás.A romani nyelv rétegződése nemcsak a nyelvészet szempontjából érdekes, hanem fontos támpontokat ad a történelemtudomány számára is a cigányság egészének, illetve egyes csoportjaink a múltbéli vándorlási útvonalát, hosszabb tartózkodási területeit illetően.

A romani nyelv történetében két fő korszak különböztethető meg, illetve bizonyos szempontból indokolt egy harmadik, újabb szakaszról is beszélni. A romani nyelv első szakasza magában foglalja a nyelv elkülönülését a többi újind nyelvtől, az Európáig tartó vándorlás hatásait, valamint az európai letelepedés korai szakaszában történt változásokat. A cigányság európai vándorlásai során a különböző csoportok más-más nyelvterületekkel kerültek érintkezésbe, így nyelvük eltérő módon fejlődött.

Fotó: Pexels.com