Mező Misi a Magna Cum Laude frontembereként soha nem tartotta titokban, hogy mennyire fontos magyarnak és romának lennie

2024. augusztus 23.
Mező Misi a Magna Cum Laude frontembereként soha nem tartotta titokban, hogy mennyire fontos magyarnak és romának lennie

Hallgasd élőben!

Élő streaming

Mező Misi a Magna Cum Laude frontembereként soha nem tartotta titokban, hogy mennyire fontos magyarnak és romának lennie, és mit ad ez számára gyerekkorától kezdve.”Nekem a cigány származásom mellett ugyanolyan fontos az, hogy magyar vagyok, és ezt büszkén vállalom. Én nem az a roma vagyok, aki ezt a fajta kapcsolódást el akarja rejteni magában. Bármilyen hihetetlen, sok esetben inkább azt a fajta megkülönböztetést a cigányoktól érzem, hogy ők különbnek tartják magukat. Nem hiszem, hogy meg kell különböztetni magunkat. Olyan furcsa erről beszélni, hogy mindig feljön a cigányság felzárkóztatása, hogy miben rejlik az, hogy minél kisebb legyen a szakadék a nem cigányok és a cigányok között. Szerintem nem akarhatja jobban senki, hogy kiszakadj abból a létből, amiben vagy, mint te magad.”-nyilatkozta.

„Nem véletlenül van a kezemen ez a Kossuth-címer. Ezzel azt akarom mutatni, hogy itt nincsenek különbségek, nincs határ a kettő között. Ez egy és ugyanaz. Ne azt erősítsük a cigány emberben, hogy te más vagy, te különb vagy. Mi a magyar társadalom szerves része vagyunk. Mi, cigányok a magyar kultúrának a részei is vagyunk, és ezt nem szabad elfelejteni. Ez nem azt jelenti, hogy magasabb szintre kell helyeznünk magunkat, de legalább olyanra, mint bárki más. Egyébként annyira boldog lennék, ha a médiában is olyan cigány embereket mutatnánk be, akikre büszkék tudunk lenni.”-folytatta a zenész.

Elmondása szerint a Kalyi Jag volt a mindene.Édesanyja családjában kávéházi cigány zenészek voltak, ők nem igazán szerették az autentikus cigány zenét, de neki az volt a mindene.Annyira fantasztikus érzés volt megélnie azt, hogy harminc-negyven év után találkozott Balogh Józsival a Kalyi Jagból, nagy ikonnal. Egy benzinkúton futottak össze, ahol Ágival, a feleségével volt, utána elkezdtek beszélgetni a Facebookon, mert ő is készített magának tamburát. Misi Ott azt olvasta az egyik fotó alatt, hogy ez a találkozás nem véletlen, és ez valami közös projekt után kiált. A nagy ikonja hozza fel azt, hogy milyen jó lenne együtt csinálni valami zenét. 1999-ben alakult meg a Magna Cum Laude zenekar, amelyben azóta is énekel Misi. Tíz év alatt országosan ismertté váltak. 2007-ben „az év hazai popalbuma” kategóriában (a Minden állomással) Fonorgam díjat nyertek,2009-ben a banda 10. évfordulóján jelent meg a 999 című album, és az együttes a Petőfi csarnokban adott jubileumi koncertet.

Fotó: Pexels.com