Ötvennégy évvel ezelőtt mutatta be először alkotásait Balogh Zsigmond fafaragó, népi iparművész Kondoroson

2024. október 10.
Ötvennégy évvel ezelőtt mutatta be először alkotásait Balogh Zsigmond fafaragó, népi iparművész Kondoroson

Hallgasd élőben!

Élő streaming

Ötvennégy évvel ezelőtt mutatta be először alkotásait Balogh Zsigmond fafaragó, népi iparművész Kondoroson. Az első kiállítás óta megszámlálhatatlan szobrot és tárgyat készített, vésőjével értékes népi hagyományokat és szokásokat örökít meg. A 91 éves mester hat évtizedes alkotó munkáját idén márciusban magyar ezüst érdemkereszt kitüntetéssel ismerték el. Balogh Zsigmond: 1934. március 2-án Túrkevén születtem. Apám vándor-iparos volt, négyen voltunk testvérek. 1963-ban hobbiból kezdtem el a fafaragást. 1970 ősze óta hivatásos fafaragó vagyok. 73 éve élek Kondoroson.

„Munkám népművészet: szobrokat, bútorokat, dísztárgyakat, kopjafákat készítek. Munkáim a világ minden táján megtalálhatóak. Amire nagyon büszke vagyok, egy 3 méter magas fakereszt, amire összesen 22 kisebb kereszt van ráfaragva, ez a munkám Békéscsabán a Bartók Béla úti temetőnél látható.”-nyilatkozta. Nagyobb munkái nagy része megrendelésre készült: ágy keret, tálaló szekrény, tükör, székek. Vagy ilyen volt a „gondolkodószék”, amit 50-60 évvel ezelőtt a gazdák csináltattak maguknak, hogy a székbe beülve átgondolják, hogy még mennyi földet vegyenek meg.

„Egyik fő munkámat 10 hónapon keresztül csináltam, egy áttört technikával készült 40 cm átmérőjű tányért, aminek készítésénél figyelembe kellett venni a fa tulajdonságát.”-folytatta. Jelenleg a házában tekinthetők meg a munkái de a jövőbeli terve hogy életművét Kondoros városnak ajándékozza. A város vezetőségétől ígéretet kapott, hogy keresnek helyett munkáinak egy állandó kiállításra.

Fotó: Pexels.com