Punya, vakaró, bodag: ezek a lepénykenyerek a cigány konyha remekei

Hallgasd élőben!
Punya, vakaró, bodag: ezek a lepénykenyerek a cigány konyha remekei. Ha szereted a házias, illatos, frissen sült kenyérféléket, akkor ezekbe a cigány lepénykenyerekbe rögtön beleszeretsz! Egyszerű alapanyagokból, mégis fantasztikus ízek születnek, ráadásul gyorsan, otthon is elkészíthetjük őket. Így készül a bodag, a punya és a vakaró nevű lepénykenyér.
A cigány konyha egy igazi felfedeznivaló világ: egyszerű, mégis izgalmas, tele lélekkel és kreativitással. Nincs benne semmi túlzás, csak józan paraszti ész, ügyesség és sok szeretet. A kenyereik is pont ilyenek, egyszerűek, de mégis különlegesek. Illatos, meleg, puha vagy épp ropogós lepények, amiket jólesik kézzel tépni, törni, mártogatni. A cigány közösségekben a lepénykenyér évszázadok óta alapélelmiszer. Három klasszikus fajtája van: a punya, a vakaró és a bodag. Ezeket ma is sokan sütik, nem csak hagyományból, hanem mert elképesztően finomak és laktatóak. A lepénykenyér, amit nem vágunk, hanem törünk.
A punya a „gazdagabb” verzió: vajas, kelt tésztából készül, puha és illatos, mint egy házi kalács. Nem szeleteljük, hanem kézzel törjük, így az igazi! Lecsóhoz, pörkölthöz, vagy csak magában, melegen a legjobb.
A vakaró és a bodag az egyszerűbb, de nem kevésbé finom változatok. Nincs bennük élesztő, csak liszt, víz és só, maximum egy csipet szódabikarbóna. Régen forró kövön, később a sparhelt tetején sütötték, ma pedig elég egy serpenyő. Kívül aranybarnára pirul, belül rugalmas marad, és már az illatától megéhezünk – írja a Magyar Nemzet.
Minden népnek megvan a maga lepénye. Akármerre nézünk a világban, szinte minden nemzet konyhájában ott a lepénykenyér. A görögök pitát sütnek, az indiaiak naan-t, a mexikóiak tortillát, az olaszok focacciát – és mind ugyanarra a gondolatra épülnek: gyors, egyszerű, mégis tápláló kenyér, amit akár a tűz mellett is elkészíthetünk.
A cigány punya, vakaró és bodag ebbe a sorba illik, csak épp magyar ízzel és szívvel.
Mit együnk mellé? Gyakorlatilag bármit! Tökéletesen illik lecsóhoz, pörkölthöz, főzelékhez vagy akár töltött káposztához. De ha épp nincs más otthon, akkor is megállja a helyét, egy kis fokhagymás tejföllel, zsírral vagy vajjal megkenve már önmagában is mennyei. És közben egy kicsit olyan, mintha időutazáson lennénk, hiszen ezek a kenyerek pontosan olyanok, mint amiket évszázadokkal ezelőtt is ettek az őseink.
Fotó: Pexels.com
További híreink
2025. október 20.
Ismerd meg a roma művészet és aktivizmus közösségépítő erejét!
2025. október 20.
Hogyan találkoznak a rapperek, Petőfi és a TikTok egy roma tanárnő magyaróráin?
2025. október 16.
Színek, zene és összetartozás – a roma kultúrát ünnepelték Újszentmargitán
2025. október 16.
Különleges program erősíti a párbeszédet a rendőrök és a roma közösség tagjai között
2025. október 16.
Csak haláluk után ismerték el a két meg nem értett roma festőművészt
2025. október 13.
Boldog Bódi Mária Magdolna ereklyéit a Vatikán és Róma őrzi majd