Roma gyakornoki program!

2024. augusztus 1.
Roma gyakornoki program!

Hallgasd élőben!

Élő streaming

18 fő szakmai gyakorlati lehetősége valósul meg a gyakornoki program keretében 5 hónapon keresztül a Józsefvárosi Önkormányzat költségvetési szerveinél.2023 márciusában indult el először a roma gyakornoki program, melynek célja, hogy roma származású fiataloknak lehetőségük legyen egy mentor támogatása mellett megismerni a közigazgatás és az adott intézmény működését, és gyakorlati tapasztalatot szerezni a munka világában, elősegítve ezzel a Józsefvárosi Roma Gyakornoki programban résztvevő fiatalok társadalmi integrációját.

Akkor 7 gyakornok kezdte meg munkáját heti 16 órában. A program egyre több gyakornok részvételével folytatódott 2023 őszén, majd 2024 tavaszán. Mind a gyakornokok, mind a fogadó költségvetési szerveknél dolgozó mentorok, valamint a költségvetési szervek vezetőinek visszajelzései alapján a Program hasznos és folytatása mindenképp javasolt. Ezért a Józsefvárosi Önkormányzat újra meghirdeti Roma Gyakornoki Programját. A program elindításával és folytatásával az Önkormányzat elköteleződését fejezi ki a kerületi kötődésű roma származású fiataljai munkaerőpiaci integrációjának támogatása iránt, azáltal, hogy a munka világában támogató közegben biztosít lehetőséget számukra gyakorlati tapasztalat megszerzésére.

A program célja továbbá annak elősegítése, hogy a romák a társadalmi súlyuknak megfelelő mértékben vehessenek részt a józsefvárosi közigazgatásban. A roma származású fiatalok foglalkoztatásával a fiatalok gyakorlatot szerezhetnek a közigazgatás és annak intézményei területén, és kaput nyithatnak a helyi roma közösség minél szélesebb rétegei számára a közügyek intézésének világában. A gyakornoki programra olyan, felsőoktatásban, illetve bölcsődei vagy óvodai vagy szociális vagy családsegítő vagy gyermekvédelmi tevékenységhez kapcsolódó szakképzésben (korábbi elnevezés: OKJ) résztvevő roma származású diákokat várunk, akik valamilyen módon – lakóhelyük vagy oktatási intézményük miatt – kötődnek Józsefvároshoz. Előnyt jelent, ha a jelentkező előrehaladt tanulmányaiban (végzős alapszakos, vagy mesterszakos hallgató). A program tervezett időtartama 2024. szeptember 1. – 2025. január 31. A gyakornok a program 5 hónapja alatt, a szerződésében meghatározott beosztása szerint, heti tizenhat óra munkát vállal, ami heti két teljes munkanapot jelent.

Fotó: Pexels.com