Sárközy Lajos hegedűművész mesélt rádiónknak arról, hogy elindult a Muzsikáló Magyarország 2024 programja.

2024. május 23.
Sárközy Lajos hegedűművész mesélt rádiónknak arról, hogy elindult a Muzsikáló Magyarország 2024 programja.

Hallgasd élőben!

Élő streaming

Sárközy Lajos az egyik koordinátora a programnak. Elmondta hogy a feladatuk a beérkező pályázati anyagok ellenőrzése. A pályázáshoz videót kell készíteni a zenekaroknak, és beküldeni azt. A kávéházi muzsikusoknak többedik alkalommal adnak lehetőséget a zenélésre, ezzel a programmal pedig ötszáz muzsikus munkáját segítik.

Április 29-én indult a program, és május 27.-ig tudnak jelentkezni a zenekarok.

A hegedűművész kiemelte, hogy a fiatalságnak nagyszerű lehetőség ez, ugyan is kevesebb a hely ahol eltudják kezdeni a pályafutásukat, így pedig akár hosszútávon tudnak egy étteremben zenélni. Hozzátette a fiatalságot motiválja a program gyakorolnak, és mozgolódnak.

A Magyar Turisztikai Ügynökség és a szolgáltatók javaslata alapján Magyarország Kormánya összességében mintegy 15 milliárd forint értékű, a turizmus fejlesztését és versenyképességének erősítését célzó ágazati programot indított. A korábbi sikeres pályázatokra építve ismét vissza nem térítendő támogatást hívhatnak le egyes területek. A forrásokat a vidéki vendéglátó üzletek energiahatékonyságát célzó beruházásokra és eszközbeszerzésre, a Tourinformok korszerűsítésére és a hagyományos kávéházi cigányzene megőrzésére és népszerűsítésére lehet fordítani. A támogatások a Kisfaludy2030 Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. pályázatán keresztül hívhatók le.

A felhívásra cigányzenekarok vezetői és – a vezető útján – a zenekar további tagjai nyújthatnak be pályázatot. A magyar kávéházi és hagyományos éttermi cigányzene olyan unikális, vendégélményt növelő turisztikai eszköz, amelynek megőrzése és támogatása kiemelt jelentőséggel bír a hazai turizmus számára. Ezt felismerve javasolta a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) a Magyar Kormány számára a 2018-ban elindított Muzsikáló Magyarország program folytatását.

Fotó: Pexels