Szeptember elején elindult a RomaPlay című, romákat és nem romákat érintő, közéleti ügyekkel foglalkozó YouTube-csatorna

2024. október 21.
Szeptember elején elindult a RomaPlay című, romákat és nem romákat érintő, közéleti ügyekkel foglalkozó YouTube-csatorna

Hallgasd élőben!

Élő streaming

Szeptember elején elindult a RomaPlay című, romákat és nem romákat érintő, közéleti ügyekkel foglalkozó YouTube-csatorna. A platformot a Roma Sajtóközpont (RSK) üzemelteti, az 1995-ben alapított, független médium célja ezzel a kezdeményezéssel is az, hogy hozzájáruljon a „valós és kiegyensúlyozott roma kép kialakulásához” a magyar médiában. RomaPlay néven indított YouTube-csatornát az RSK. A csatornán (eddig) kétféle műsor adásait követhetjük, az egyik egy új formátum, a Roma Szem, a másik pedig a Telepjáró. A Telepjáró a vidéki romák problémáinak feltárása reményével veszi nyakába az országot időről időre, de ha kell, az országhatárt is átlépi: legutóbbi adásuk Ukrajnából jelentkezett. Onnan azoknak az embereknek rendkívül sanyarú életkörülményeiről adott hírt, akik kénytelenek voltak visszatérni a régióba – mert augusztus 21-től csak a háborús műveletek által sújtott területekről érkező menedékesek kaphatnak állami elszállásolást –, és akiknek többsége pedig – hogy, hogy nem – (magyar) cigány.

A kárpátaljai falvakban sok helyen az áramot is kikapcsolták már, mivel a házak hosszú hónapokig lakatlanok voltak, munka nemigen van, de ha találnak is a férfiak valami megélhetést, akkor is számolniuk kell azzal, hogy elviszik őket katonának: „A múltkor is mentek volna dolgozni a szomszéd faluból, hát az autóból szedték őket ki, és vitték is a frontra őket”– mondja egy idősebb asszony a videóban, miközben a háttérben egy kisfiú próbálja felapplikálni az ukrán zászlót a biciklijére.A Roma Szem Budapesten egy stúdióban készül, a kibeszélős közéleti adást két műsorvezető, az olykor lapunkba is író Kovács Dezdemóna és Szegedi Dezső, azaz Dezi és Dezsi viszi a vállán. A becenevek szerepeltetése nem véletlen: habár ebben a műsorban is fajsúlyos témákat hoznak elő a készítők, de fogyasztható, közvetlen stílusban.„Az volt a cél, hogy minél többen megértsék a műsort, még azok is, akik lecsatlakoznak akkor, ha háromnál több idegen szót hallanak” – mondja Szegedi Dezső.

Ezért könnyedebb témák is terítékre kerülnek, például a roma étkezés és vendéglátás témája. Nem ajánlatos bármely étek visszautasítása: „a szívemet belepaníroztam, és nem eszel?” – idézi fel szeretetteljes-ironikus stílben Dezdemóna a roma családokban gyakran elhangzó hasonló tartalmú mondatokat.Azonban ez a téma is felvet problémákat, a romákat övező sztereotípiák kérdését, hiszen nyilvánvalóan nem minden családban sértés, ha valaki nem kér, ezt aztán a műsorvezetők körbe is járják, tessék megnézni! Szintén ingoványos talaj a romákról szóló viccek témája, szabad-e egyáltalán viccelni.  Pró és kontra hangzanak el álláspontok a még csak hatodik adását készítő, de máris összeszokottnak ható műsorvezető-párostól. Megbeszélik a „Roma No Go zónákat”, azokat az eseteket, amikor a leegyeztetett lakásbérléseket mondják vissza a tulajdonosok, észlelvén, hogy leendő albérlőjük roma,és az olyan (sajnos) mindennapinak tűnő diszkriminációs ügyek is rendre felbukkannak a műsorban.

Fotó: Pexels.com