Új testület új koncepcióval!

2024. október 16.
Új testület új koncepcióval!

Hallgasd élőben!

Élő streaming

Megalakult Keszthely Város Roma Nemzetiségi nemzetiségek jogairól szóló törvény értelmében tartotta meg alakuló ülését Keszthely Város Roma Nemzetiségi Önkormányzata csütörtökön délután. Június 9-én tartották a helyi és nemzetiségi valamint az európai parlamenti választásokat. A nemzetiségi önkormányzati választáson országos, területi és helyi képviselőkre szavazhattak. Keszthelyen 129 szavazásra jogosultból 38 fő szavazott.

Az alakuló ülésen Keszthely Város Roma Kisebbségi Önkormányzatának  korelnöke, Horváth Jánosné ismertette a jelenlévőkkel a választás eredményét és megállapította, hogy a testület, az egy fő hiányzó ellenére is  határozatképes. Felsorolta a napirendi pontokat, amelyekhez hozzászólási javaslat nem érkezett így egyhangú igen elfogadták. Dr. Cseszár Zsuzsanna, a helyi választási bizottság elnöke a 2024. június 9-i nemzetiségi önkormányzati választás végleges eredményéről adott tájékoztatást. Az adatok alapján a szavazásra jogosult 129 főből 38 fő ment el szavazni. Ebből érvényes szavazat 29. volt. Dr. Cseszár Zsuzsanna köszönetet mondott a választási munkákban résztvevőknek a jó szervezésért és lebonyolításért. A hivatali eskü letétele után választották meg az új elnököt és elnökhelyettest. Horváth Jánosné érintettsége miatt tartózkodott, így 3 igen és 1 tartózkodás mellett Kozákné Lendvai Zsanettot választották elnöknek.

Az elnök beszélt a feladatokról és arról, hogy miért vállalta a képviselőséget. „Itt élek. Eredetileg keszthelyi vagyok, itt is születtem. Elsősorban a hátrányos helyzetű gyermekekért,az odafigyelésükért, az előbbre jutásukért. Úgy gondolom, hogy a kisebbségnek ez számomra fontos, hogy előbbre jussanak. A következő, az a várossal valókapcsolat, tehát, hogy a városunkkal is közelebbi kapcsolatunk legyen.”- mondta el Kozákné Lendvai Zsanett.Dr. Gábor Hajnalka jegyző ismertette a Szervezeti és Működési Szabályzatot, annak módosítását, amit a képviselők egyhangúlag elfogadtak.

Az alakuló ülésen megszavazták a képviselő testület tagjainak a tiszteletdíját is. Dr.Tóth Gergely, Keszthely polgármestere a jövőbeni együttműködésről beszélt. Átült a Roma Nemzetiségi Önkormányzat képviselői közé szimbolizálva a közös gondolkodás jelentőségét. Biztosította a képviselőket, hogy a nehezen kezelhető társadalmi problémának megoldásában a város partner lesz. „Együtt kell élni velük és együtt dolgozni. Ha én lennék – nem tudom kinek lenne ez hatalmába – de talán ajánlhatom innen is, hogy legyen mindenkinek egy cigány származású barátja, s  akkor meglátja. Mert az a tapasztalatom, ha van egy olyan ismerősünk egy másik társaságból akivel jóban vagyunk, akkor egyrészt tanítunk, megtanuljuk, hogy egy csomót tudunk tőlük is tanulni. És egyből elmúlnak az előítéleteink mert egy kivétel már nagyon erősíti az ún. szabályt- mondta Dr. Tóth Gergely polgármester. Az alakuló ülésen elhangzott, hogy az  új testület új koncepcióval kezdi meg munkáját  és bíznak abban, hogy a várossal való együtt gondolkodás eredményes lesz.

Fotó: Pexels.com